Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı

  • ANASAYFA
  • HAKKINDA
    • Tarihçe
    • Güvenlik Kuvvetleri Komutanları
    • Genel Bilgiler
    • Åžehitlikler
  • BASIN/YAYIN
    • Güvenlik Kuvvetleri Dergisi
  • İNSAN KAYNAKLARI
    • Güvenlik Kamu Görevlileri Yasası
    • Münhal Duyuruları
  • İHALELER
    • İhale Duyuruları
    • Sonuçlanan İhaleler
    • Dökümanlar
  • ASAL ve SEFERBERLİK
  • İLETİŞİM
  • Yaþamý
  • Sosyal Yaþamý
  • Siyasý Yaþamý
  • Vefatý
(27 Ocak 1924, Baf - 13 Ocak 2012, Lefkoþa), Kýbrýs Türkü siyasetçi ve yazar. Denktaþ, Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaþkanýydý.
Rauf Denktaþ 1,5 yaþýndayken annesini kaybetti.Babasý hakim Raif Bey'dir. Anneannesi ve babaannesi tarafýndan büyütülen Denktaþ, 1930 yýlýnda eðitim için Ýstanbul'a gönderildi. Arnavutköy'de ilkokuldan liseye kadar eðitim veren Fevzi Ati Lisesi'nde yatýlý okumaya baþladý. Ortaokuldan sonra Kýbrýs'a döndü ve 1941 yýlýnda Lefkoþa Ýngiliz Okulu'ndan mezun oldu. Mezun olmasýnýn ardýndan Fazýl Küçük'ün Halkýn Sesi gazetesinde yazýlar yazmaya baþladý. Daha sonra bir süre Gazimaðusa'da tercümanlýk, mahkemelerde memurluk ve Ýngiliz Okulu'nda öðretmenlik yaptý. 1944'te hukuk eðitimi için Lincoln's Inn'de okumak üzere Ýngiltere'ye gitti. 1947'de adaya döndü ve avukatlýða baþladý. Sonralarý savcýlýða geçen Denktaþ, 1956 yýlýnda baþsavcýlýða kadar yükseldi.
Politika hayatý yaný sýra, ayný zamanda yazar kimliðiyle de önemli bir þahsiyet olan Rauf Denktaþ, 1985'in son aylarýndan bugüne, Yeni Asya Yayýnlarý arasýnda çýkan kitaplarý bulunuyor. Ayrýca Denktaþ, çok meraklý bir fotoðrafçý özelliði ile de bilinmekte, fotoðraf makinasýný elinden býrakmamaktaydý. Rauf Denktaþ, Halkýn Sesi gazetesinde yazýlar yazmakta ve ART isimli televizyon kanalýnda Pazartesi günleri Denktaþ'ýn Gündemi adlý, görüþlerini anlattýðý programý sunmaktaydý.

27 Kasým 1948 tarihinde Kýbrýs Türklerinin düzenlediði ilk mitingte Fazýl Küçük ile beraber hatiplik yaptý. Halka ilk hitabýný bu vesileyle ve 24 yaþýndayken yaptý. Türk cemaatinin iki önemli ismi Faiz Kaymak ve Fazýl Küçük arasýnda arabulucu rolünü üslenip, toplumun çýkarlarýnýn takipçisi oldu. Faiz Kaymak'ýn teklifi ve Fazýl Küçük'ün tasvibiyle Kýbrýs Türk Kurumlar Federasyonu Kongresi'nde baþkanlýða seçildi. Savcýlýk görevinden emeklilik hakkýný kazanmasýna altý ay kala, Ýngiliz yönetimini zorlukla ikna ederek istifa etti ve cemaat sorunlarýyla uðraþmaya baþladý. 1949 yýlý yaz aylarýnda savcýlýk yapmaya baþladý. Yine ayný yýl Aydýn Haným'la evlendi. 1955'te terörist bir hüviyete bürünen Enosisle mücadelede ve EOKA karþýsýnda Kýbrýs Türklerinin direniþine yön veren Denktaþ, 1958 yýlýnda hükümetteki görevinden istifa etti. Arkadaþlarýyla 1 Aðustos 1958'de Türk Mukavemet Teþkilatýný (TMT) kurdu.


1958 yýlýnda Rum tedhiþçiler, Türk köylerine saldýrýnca, Türkler de bu olaylarý protesto etti. Zürih-Londra antlaþmalarý öncesinde Fazýl Küçük ve Rauf Denktaþ, Ankara'ya Dýþiþleri Bakaný Fatin Rüþtü Zorlu ile görüþmeye gitti. Bu görüþmede Denktaþ adaya Türk Askeri gönderilmesi teklifini dile getirdi. 1959 Zürih ve Londra Antlaþmalarý ile, 1960 Antlaþmalarý ve Kýbrýs Cumhuriyeti Anayasasý'nýn hazýrlanmasýnda emeði geçti. Ayný yýl Türk Cemaat Meclisi'yle Ýcra Komitesi Baþkanlýðý'na seçildi. 16 Aðustos 1960 tarihinde 650 kiþilik Türk Alayý Magosa Limaný'na ayak bastý. 1963 olaylarýndan sonra Denktaþ temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gitti. Temaslarýný tamamlayan Denktaþ bir sandalla Kýbrýs'a geçti ve Türk direniþini örgütlemeye baþladý.


1964 Londra Konferansý'ndan sonra Makarios tarafýndan istenmeyen adam ilan edildi. Yeþilada'ya girmesi yasaklandý. Gizlice Erenköy'e çýkarak savaþa katýldý. 1967'de adaya gizlice girerken tutuklandý. Yoðun giriþimler sonucu Türkiye'ye geri verildi. 1968'de adaya giriþ yasaðý kaldýrýldýðýndan Kýbrýs'a döndü.


Siyaset dönemi

1970 seçimlerinde Türk Cemaat Meclisi Baþkanlýðý'na seçildi. 28 Þubat 1973'e kadar Kýbrýs Cumhurbaþkaný Muavini ve Kýbrýs Türk Yönetim Baþkaný seçildi. 1974 Kýbrýs Harekâtý'nýn ardýndan 13 Þubat 1975'te Kýbrýs Türk Federe Devleti'nin ilanýndan sonra devlet ve meclis baþkaný görevlerini de yürüten Denktaþ, anayasa uyarýnca 1976'da yapýlan ilk genel seçimlerde devlet baþkanlýðýna seçildi. 1981 yýlýnda ikinci kez devlet baþkaný oldu. 15 Kasým 1983'te Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin ilanýndan sonra tekrar cumhurbaþkanlýðýna seçildi. 22 Nisan 1990'da yapýlan erken seçimde ikinci kez cumhurbaþkaný seçildi. 1995'teki seçimlerde de cumhurbaþkaný seçildi. 2000 yýlýndaki seçimlerde %43.67 oranýnda oy aldý ve seçim ikinci tura kaldý; ama ikinci tura kalan diðer aday olan Derviþ Eroðlu'nun çekilmesi üzerine seçimden galip olarak çýktý. 2004 yýlýnda BM genel sekreteri Kofi Annan'ýn Kýbrýs Sorunu'nun çözümü için hazýrladýðý Annan Planý'na karþý çýktý, buna raðmen plan Kýbrýslý Türkler tarafýndan kabul edilse de Kýbrýslý Rumlarýn reddetmesi üzerine hayata geçmedi. 17 Nisan 2005'te yapýlan Cumhurbaþkanlýðý seçimlerinde aday olmayan Denktaþ, 24 Nisan'da görevi Mehmet Ali Talat'a devretti.

Rauf Denktaþ'ýn cenazesi, defnedilmeden hemen önce Cumhuriyet Parký'nda 8 Ocak gecesi organ yetmezliði teþhisi ile Yakýn Doðu Üniversitesi Hastanesi'ne kaldýrýlan Rauf Denktaþ, tedavi gördüðü hastanede 13 Ocak 2012 tarihinde 88 yaþýnda vefat etti. Vefatýnýn ardýndan Türkiye ve KKTC'de ulusal yas ilan edildi. 17 Ocak 2012 günü, yapýlan devlet töreniyle Lefkoþa'daki Cumhuriyet Parký'nda defnedildi.
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlýðý © 2023